Estudi sobre models de subscripció que funcionen

sistemes de subscripcióLa consultora terrassenca Creat360 ha realitzat un estudi sobre els 15 models de subscripció que més funcionen

Els models per subscripció basats en pagar una quota plana ja fa temps que funcionen i segur que tots ens ve el cap la quota mensual d’un gimnàs per posar un exemple o les de les plataformes digitals de pel·lícules, música, etc. Aquest sistema de subscripció es fonamenta en aconseguir una alta fidelització del client de manera que l’experiència de consum dels nostres productes o serveis sigui satisfactòria i els clients segueixin comprant o renovant la quota.

En Santi Rius, director de Creat360 afirma que “sempre és més costós adquirir un client que mantenir-ne un que ja tinguem, de manera que tots els negocis haurien de pensar més en mantenir i fidelitzar els seus clients que en fer-ne de nous”.

La subscripció permet que l’experiència del client i el consum que faci es perllongui al llarg del temps i, tot i que el client sempre tingui l’opció de donar-se de baixa, és poc probable que ho faci ja que hem creat un lligam que al llarg del temps és més difícil de trencar. Estadísticament sabem que molts consumidors paguen quotes de subscripció a productes i serveis que realment no consumeixen o que en fan un ús molt limitat.

Qui no s’ha apuntat a un gimnàs i a seguit pagant la quota sense anar-hi? I en els cursos d’anglès? La formula funciona perquè l’ésser humà cada any es fa un propòsit de millora. I si no ho fa aquest curs pensarà que val la pena seguir apuntat per fer-ho el curs vinent. Desapuntar-se és un acte que li costa de fer.

Fixem-nos que tots aquests models de negoci tenen un cost marginal molt petit, si entenem que el cost marginal és quan ens costa de produir una unitat de producte o servei de més. En els dos casos citats el cost de mantenir un client més és molt petit, a no ser que arribem a saturar l’espai que tinguem o les màquines que disposem, etc.

Imagineu que no oferim cap producte i que el que oferim és només informació útil online. Us imagineu quin cost marginal pot tenir per cada client nou que fem? Doncs pràcticament ínfim, de manera que el cost per subscripció d’un model de servei on-line podria arribar a esdevenir un gran negoci.

Fixar el peu correcte d’una tarifa plana no és gens fàcil ja que si és elevat correm el risc de que els nostres clients objectiu no ens ho paguin i si és molt baix podem arribar a perdre diners si no arribem a una facturació que ens asseguri un benefici adequat. També pot passar que amb la tarifa plana els clients consumeixin més del que havíem pensat i això ens col·lapsi el negoci. Les tarifes planes d’algunes empreses de manteniment de flotes de vehicles han col·lapsat degut a un mal càlcul del temps de compromís del servei i de la quantitat de les reparacions que tenien que assumir.

15 idees per aplicar models de subscripció que funcionen segons Creat360:

 1. Caixes d’experimentació per nens de diferents edats: cada mes s’envia una caixa amb el material per poder experimentar i divertir-se. Aquestes caixes es poden pensar per diferents camps d’ús: gastronomia, patchword, manualitats, etc.
 2. Llogar roba per temporada: el client paga una quota i rep uns productes que pot fer servir durant un temps pre-fixat (per exemple 6 mesos) i un cop passat aquest temps pot quedar-se el producte seguint pagant una quota menor o tornar-los (l’empresa pot re-vendre’ls en tendes online de segona mà).
 3. Caixes de productes de proximitat: cada 15 dies ens envien a casa una caixa amb productes de la terra, propers a on vivim, o de cultiu ecològic o amb la característica que vulguem destacar. Això es pot fer amb productes vegetals, fruites, carn, làctics, etc.
 4. Menjar preparat a casa: una opció pels restaurants que ofereixen menjar per emportar i que pagant una quota podem acumular uns diners que podrem bescanviar quan desitgem i emportar-nos a casa una paella o el plat que vulguem. Això també es pot fer per bescanviar la quota per anar a fer un àpat en el mateix restaurant o en d’altres si l’oferta de subscripció s’ha fet entre diferents restaurants.
 5. Caixes sorpresa d’oci: basat en que a tothom li fa il·lusió rebre coses que no s’espera i en aquest cas podem crear un negoci basat en enviar mensualment una caixa amb joguines sorpresa pels nostres fills o amb llibres o còmics si som afeccionats a la lectura o amb trencaclosques si ens agraden els reptes, etc.
 6. Caixes per enamorats o per parelles: basat en l’exemple anterior de la sorpresa es poden crear enviaments mensuals de joguines eròtiques, roba sensual, gels, condons, jocs de rol o altres productes pensats per a parelles.
 7. Sortides i excursions culturals: mitjançant una quota fixe podrem gaudir de visites, sortides, excursions amb experts, petites aventures a la natura, etc. i a més del coneixement podrem fer noves amistats. Aquestes quotes es poden complementar amb les de la restauració o de cases rurals, per exemple, i poder-ho acompanyar amb dinars o estades de cap de setmana.
 8. Esmorzars amb companyia: una oferta per poder esmorzar en diferents establiments de forma gratuïta (ja paguem la quota) sempre que es vagi acompanyat i així fomentem el fet d’esmorzar amb algú, conèixer nous llocs i gaudir del plaer de consumir pensant que no paguem res en aquell moment.
 9. Accés il·limitat al cinema, al teatre concerts o cultura en general: pensat perquè ens acostumem a consumir cultura i ajudem amb la quota a mantenir-la.
 10. Paquets de benestar personal: mensualment rebem un paquet amb vals per anar a fer-nos una pedicura, un tractament pel cabell, un massatge, etc. i així a més de sentir-nos be i cuidar-nos, descobrim professionals, tendes i serveis propers.
 11. Supermercat virtual d’art: un lloc on exposar obres d’art de múltiples disciplines i que podem adquirir en funció dels diners que hàgim acumulat amb la nostra quota mensual. A més es pot fer una quota diferent per cada client, de manera que tothom pugui pagar en funció del seu poder adquisitiu.
 12. Decorem amb flors: cada setmana ens porten a casa o al negoci, despatx o tenda un ram de flors naturals i ens el van canviant de manera que ens ajuden a millorar la nostra imatge i a fer més agradable el nostre entorn.
 13. Joieria i complements per celebracions: per poder gaudir d’una bossa de ma o d’un rellotge de marca o d’una joia, etc. en un casament, comunió, festa o celebració i no tenir que quedar-nos-la. Aquesta pot ser una manera de gaudir del moment i no pensar en la idea de posseir coses que desprès potser no tornarem a portar mai més.
 14. Gestoria per tot: un sistema de subscripció mensual a un servei de gestoria online on podem gaudir de qualsevol servei que necessitem, ja sigui laboral o fiscal i amb quotes fixes diferenciades per autònoms o per la mida de les pimes.
 15. Disseny nou i a mida: basat en pagar una quota de subscripció i tenir a la nostra disposició un dissenyador professional ja sigui per canviar un logo, dissenyar un nou packaging, fer un anunci, etc.
 16. Serveis d’assessorament online: No podia deixar de parlar de la nostra especialitat i es que, segons Santi Rius, director de Creat360cada vegada les empreses i els professionals entenen menys dels canvis continus que es produeixen en el món on-line i els serà més necessari poder comptar amb l’assessorament estratègic a l’hora de prendre les millors decisions tàctiques pel seu negoci”.