Podem viure d’esquena al fenomen dels social media? Article a la revista B30

B30 entrevista santi rius creat360 aEn Herbert Simon, premi Nobel d’economia, deia “no hi ha moral al voltant de la tecnologia. La tecnologia expandeix les nostres formes de pensar sobre les coses, amplia les nostres formes de fer les coses”.

Avui més que mai es posa en tela de judici si darrera la utilització de tecnologies tant universalment utilitzades com són les xarxes socials hauria d’existir algun codi ètic o moral que les regís. Només cal veure casos com els dels Gossips o dels Informers que han esquitxat des del món universitari a les escoles de qualsevol població de Catalunya.

Hi ha qui ha posat el crit al cel demanant responsabilitats i demanant que caigui el pes de la llei sobre els que han estat al darrera de propiciar les xafarderies. Però si fem una reflexió i mirem enrera ens adonarem que de xafarderies ni ha hagut sempre i de persones que quan les tens davant et diuen el millor de tu i que quan el gires ja et critiquen ni han hagut sempre i sempre n’hi hauran.

Si ha passat el que ha passat és per manca d’educació i de valors i no perquè la tecnologia sigui dolenta. La tecnologia no té moral, els qui l’han de tenir són els seus usuaris.

Però el títol de l’article fa esment a un aspecte més profund, “es pot viure d’esquena al fenomen del Social Media?”.  Jo, per la meva edat, d’afirmacions com aquesta n’he viscut unes quantes i cada cop que ha sorgit una nova tecnologia he sentit la mateixa pregunta i la meva resposta ha estat sempre la mateixa: NO.

No es pot viure d’esquena a cap avenç ja que aquests sempre han format part de l’evolució humana, tant pels aspectes positius que ens poden aportar com pels negatius que també sempre hi són presents.

Mai tot és blanc ni mai tot negre, hem d’aprendre a descobrir els grisos i a treure’n el profit que aquests ens poden aportar.

Avui els nois i noies que ja formen part de la generació digital 2.0 no poden viure sense les eines de comunicació i relació que els proporcionen els Mitjans Socials i el que cal no es criticar-ne que en fan un mal ús sinó ensenyar-los a utilitzar-los de forma que els ajudi a potenciar les seves habilitats i competències.

El problema real el tenim en el món de l’empresa ja que aquesta, en la seva gran majoria, veu la tecnologia com quelcom que necessita però que no domina i quan una cosa no la dominem ens provoca una certa por. Poc a poc les nostres empreses han après a utilitzar les eines tecnològiques especialment en l’entorn web, però fins ara la interacció que aquestes eines ens oferien era limitada; podíem interactuar i comunicar-nos però no ens permetien construir comunitats on els usuaris es convertissin en els vertaders protagonistes, com avui ens ofereixen els anomenats Mitjans Socials.