Entrevista de la revista B30 a @santirius

B30 entrevista santi rius creat360 bLa revista B30 ha publicat un resum de l’entrevista que ens van realitzar al Santi Rius, assessor de marketing on-line i social media de la Cecot i director de Creat360. Aqií us deixem amb la totalitat de la mateixa.

Avui una empresa NO pot viure d’esquena a la realitat dels Mitjans Socials i no adonar-se que el vertader protagonista d’aquesta evolució tecnològica són precisament els usuaris, o sigui els seus clients. Uns clients que controlen les seves relacions i la informació que reben i que cada vegada són menys receptius a rebre recomanacions o consells per part de les empreses ja que de qui fan més cas és dels altres usuaris que com ells es relacionen en aquests espais comuns.

Un exemple, si avui algú és vol comprar un cotxe a qui fa més cas, als consells d’una web d’un concessionari o de la web del fabricant o d’un fòrum on usuaris que ja han provat aquest cotxe opinen d’ell? Els rols han canviat i les empreses han d’aprendre a adaptar-s’hi i a més ho han de fer el més aviat possible ja que el que no poden parar és el ritme en que els usuaris s’estan acostumant a utilitzar aquests nous mitjans.

Què és el primer que ha de fer una empresa?

El primer és demanar ajuda a un professional ja que en aquest nou món els errors es paguen cars. Aconseguir una mala reputació avui és molt més fàcil que mai i netejar-la costa molt temps i molts diners.

A qui han de demanar ajuda?

Com a assessor de màrqueting on-line i social media de la Cecot, haig d’aconsellar que es dirigeixin a entitats, com la Cecot, que els proporcionaran accés directe a professionals, en funció de les necessitats el que pugui tenir. En el cas de necessitar assessorament en Social Media el que aconsello és reunir-se amb un expert que parli el mateix llenguatge de l’empresa i no ens col·lapsi amb conceptes tecnològics que costin d’entendre.

Com s’ha d’enfocar els primers passos d’un empresa en el món del social Media?

El primer que caldrà realitzar és un Pla de Social Media.

  • Aquest Pla és un estudi complert que va des d’una primera “etapa estratègica” en que: fixem els objectius generals i específics, es fa un anàlisis del públic objectiu al que ens voldrem dirigir, s’estableixen els recursos disponibles i es fa un estudi de quina és la nostra situació de partida per tal de descobrir les mancances de la nostra web, dels sistemes de comunicació vers als clients, etc.
  • La segona part del pla és “’etapa de planificació” en que es fan estudis de mercat i s’estudien les estratègies a implementar, es marquen els timings necessaris, s’estableix un pla de treball, etc.
  • La tercera part es “l’etapa de l’execució” en que es posa en funcionament tot el que s’ha planificat seguint els timings marcats i comença el procés d’escolta activa amb l’objectiu de monitoritzar la nostra marca, el mercat els clients i la competència a més d’ajudar-nos a descobrir el que diuen de nosaltres tant el mercat com els usuaris. M’agradaria aclarir que un Pla de Social Media és quelcom més que el que he intentat resumir aquí però per fer-se’n una idea crec que és suficient.

Aquestes noves eines necessitaran nous professionals, està el mercat preparat per oferir-los?

Avui es fan molts cursos de Community Managers però el que cal és persones altament preparades per enfrontar-se a les necessitats de les empreses amb més recursos que els d’un simple coneixement d’eines tecnològiques. En aquest sentit crec que el nou Executiv Master of Internet Business, que vol organitzar l’escola de negocis EUNCET conjuntament amb INESDI, podrà aportar un bon nombre de professionals altament qualificats per aportar valor a les empreses que en tinguin necessitat.

Un nou master dirigit només a l’entorn del Vallès?

Si bé la situació de l’Euncet podria semblar que està dirigit només a la seva àrea d’influència, la importància d’aquest Master ultrapassarà aquest àmbit ja que actualment no hi ha cap oferta formativa que ofereixi un nivell tant alt i tant pensat per les necessitats actuals i futures  de les empreses com aquest. No hi ha actualment cap oferta que dediqui un terç de la seva formació a un aspecte tant important per futur de la comunicació com és l’anomenat “Mobile Marqueting”.

Vostè va crear una empresa anomenada Creat360, que ens en pot dir?

Creat360 neix de la il·lusió de potenciar la creativitat i el talent de les persones i les empreses. Crec profundament que ens cal ser més creatius en tot el que fem i que la Creativitat es pot potenciar de manera que aporti valor a les empreses i als emprenedors. Tots podem ser cada dia més creatius, només ens cal canviar d’hàbits i obrir els ulls al que ens envolta, però en fi aquest seria un tema per un nou article.

Ens pot anunciar algun nou producte o servei que hagi nascut de Creat360?

Per posar un exemple actual us podria parlar del servei anomenat videocurriculum-pro que neix d’una necessitat detectada en la nostra societat: cada vegada hi ha més gent d’una certa edat en situació d’atur que no només li costa trobar feina sinó que fins hi tot té grans dificultats en aconseguir una entrevista de treball. Aquest servei desprès d’una formació de com parlar davant d’una camera i estructurar una presentació personal atractiva, ofereix una gravació professional amb l’objectiu de crear una presentació atractiva dels seus punts forts i li serveixi per presentar-se d’una manera més atractiva. Aquest servei serà ofert en breu de manera conjunta amb la Cecot, Creat360 i Iframe.