Un mètode creatiu per convertir el teu problema en una oportunitat de canvi

metode creatiu creat360 1Al llarg de la meva vida personal i professional he viscut diferents tipus de problemes i en tots ells hi ha un component que es repeteix i és el de l’angoixa de no saber com sortir-ne.

He après que no val la pena preocupar-se per una cosa quan encara no ha passat, ja que l’únic que fa és que avancis aquesta angoixa.

Ara hi ha molta gent que va per la vida dient que el que has de fer és convertir el teu problema en una oportunitat de canvi i aquesta frase sempre queda molt bé, però en la realitat ningú t’explica de manera fàcil i senzilla com fer-ho.

I ara arribo jo i pretenc solucionar-ho? Res més lluny del meu objectiu. En realitat el meu objectiu és ajudar-te a pensar i a canviar la perspectiva del teu problema perquè te n’adonis que ets capaç de trobar tu sol noves idees, que espero es converteixin en noves oportunitats.

 • El primer que t’aconsello que facis si tens un problema és que el defineixis molt bé, que l’escriguis en un lloc ben visible de casa teva, o del despatx i que durant uns dies els vagis mirant i el poleixis, o sigui que canviïs el que has apuntat fins que realment creguis que ho has definit bé. Ara ja tens definit el focus del problema i saps el què has de resoldre i això et servirà per no desviar-te a l’hora de trobar solucions.
 • La segona fase és que acceptis dues premisses importants: una és que el problema difícilment desapareixerà sol si no fas res i l’altra és que no tractis de fugir del problema, accepta’l, assumeix-lo i comença a canviar el pensament del “jo no puc” pel “jo sí que puc”.
 • La tercera fase és que intentis mirar el teu problema com un repte i canviïs el “jo sí que puc” pel “jo sí que sóc capaç de superar-lo” i en aquest punt has d’intentar apartar del teu cap els pensaments negatius que ens porten a pensar que el nostre problema no té solució.

En el moment que acceptis que tu pots superar-lo és quan estaràs preparat per veure el problema com un desafiament assumible.

Per poder veure un problema des de punts de vista diferents el primer que has de fer és allunyar-te d’ell perquè no t’angoixi a l’hora de cercar solucions.

I aquí el millor és que apliquis alguna tècnica creativa i, per fer-t’ho fàcil, te n’aconsellaré una de molt senzilla, que espero et funcioni:

 • Primer escull una paraula a l’atzar o demana a algú que et digui una paraula qualsevol.
 • Després escriu en un full tot el que et passi pel cap al pensar en aquesta paraula. Imagina que has triat la paraula “conte” i has escrit entre altres coses que “explica històries”.
 • Ara et tocarà descansar i deixar que el full reposi, l’endemà l’agafes de nou i el poses al costat d’on tinguis escrit el teu problema i comença a ser creatiu.
 • La primera premissa de la creativitat que et cal saber és que mai has de descartar una idea, en tot cas pots discutir si és vàlida o no o si la pots aplicar o no, però mai depreciïs una idea.
 • El repte en aquest punt és que per cada idea que hagis apuntat has d’intentar aplicar-la al teu problema amb la finalitat de que t’ajudi a descobrir noves oportunitats o solucions.
 • En l’exemple anterior, imagina’t que el teu problema és que “no vens prou”. I la idea que estàs treballant és l’anterior de “explica històries”.
 • A l’aplicar-ho en el teu cas, pensa que potser el que et passa és que els teus productes o serveis no els expliques prou bé als teus clients i això fa que no els valorin prou o que t’has de construir un relat més atractiu o potser que has de canviar la manera en que els presentes, etc.
 • I així ho has de fer per cada idea que tinguis apuntada en el full sense deixar-ne cap.
 • Al final hauràs d’ordenar les idees de manera decreixent, des de les que t’agradin més a les que no t’agradin tant i quedar-te només amb les 3 millors. Quan ja només en tinguis tres, mira si alguna d’aquestes ja la pots aplicar.
 • En aquest punt és probable que comencis a visualitzar que ets capaç de trobar alternatives que et puguin ajudar a superar el teu problema.
 • Però cal que siguis conscient que la solució mai serà fàcil i que caldrà de tot el teu esforç i convicció, però almenys tindràs una idea per tirar endavant i l’oportunitat de canviar i de fer les coses de manera diferent.

Ara ja seràs una mica més creatiu i “amo del teu destí” com deia Nelson Mandela i podràs aplicar la frase màgica de “I sí?” i és que “i sí fas les coses de forma més creativa, potser et diferenciaràs i segurament això et portarà a tenir més oportunitats d’assolir l’èxit”.

Soc en Santi Rius assessor de màrqueting digital i m’agrada la creativitat, fer excursions i gaudir de la vida i espero de tot cor que aquests consells t’hagin servit.