Facebook agonitza, Instagram emmalalteix i TikTok triomfa

20200902_124915Segons Creat360 les empreses que ara no entrin a TikTok desaprofitaran un avantatge estratègic, però si ho fan, cal que el seu missatge sigui més personal, autèntic i creatiu que mai.

Partint de les dades de l’estudi de seguiment que la consultora terrassenca Creat360 ha dut a terme des del març del 2020 i degut al confinament produït per la pandèmia, actualment a Espanya ja hi ha més de 15 milions d’usuaris actius a TikTok i aquesta dada pot resultar estratègica per moltes empreses.

TikTok és la xarxa social més de moda entre la gent jove i el seu creixement és imparable degut a que els seus continguts són molt més virals que els de les xarxes anteriors com Facebook o Instagram. Malgrat les amenaces del president dels Estats Units, Donald Trump, de vetar l’aplicació a partir de setembre, TikTok segueix creixent de forma imparable i podem assegurar que no pararà de fer-ho en els propers mesos.

La pregunta de moltes empreses, marques i anunciants és: què haig de fer ara?

Intentarem donar respostes clares i directes a aquestes preguntes bàsiques:

Realment és una xarxa social en creixement?

Al llarg del primer trimestre de 2020 ha estat l’app amb més descàrregues del món (315 M) amb un total de 800 milions d’usuaris actius. Actualment té presència a 150 països i en 75 idiomes.

A Espanya hi ha més de 15 milions d’usuaris actius i la xifra creix dia a dia. Durant els mesos de la pandèmia, Espanya ha estat un dels països amb la taxa de creixement més alta.

A nivell qualitatiu, és la xarxa social que domina entre la Generació Z i els seus usuaris majoritaris els trobem en la franja de 12 a 30 anys, mentre que un 40% del total pertany a la franja de 16 a 25 anys. Tots ells es defineixen com a molt actius, ja que més del 80% han penjat almenys un vídeo i el seu temps d’ús diari està per sobre del 50 minuts. Aquesta dada duplica el temps de permanència en comparació a altres xarxes socials com Instagram i només Youtube pot presentar dades similars.

Haig d’obrir el meu perfil d’empresa a TikTok?

Sí, sens dubte, però abans has de tenir clar quin és el teu objectiu i a quins usuaris et vols dirigir. I recorda d’obrir sempre un perfil professional.

Cal que tinguis en compte la quantitat d’usuaris actius als que pot arribar la teva comunicació i si el públic jove és el teu perfil d’usuaris objectiu o bé si poden actuar de prescriptors vers la teva marca, producte o servei.

Si el teu públic és la Generació Z llavors no ho dubtis, aquest és el canal que has de fer servir.

Però no t’oblidis que el creixement d’aquest mitjà és exponencial i que ja hi ha molts “millennials” que en són actius.

Quins altres avantatges ofereix TikTok?

L’experiència d’immersió basat en continguts audiovisuals fa que l’usuari concentri tota la seva atenció en el que està veient i escoltant i això és el millor que li pot passar a una empresa que vol fer arribar el seu missatge a un possible client.

En aquesta xarxa social no són tant importants els seguidors que tinguis o els “me gusta” que rebis, sinó que aquí el valor fonamental està en el contingut que mostra, gràcies al seu algoritme basat en la intel·ligència artificial i que permet retenir a l’usuari amb continguts del seu interès. Així el contingut de la teva empresa pot fer-se més visible i de forma més natural que en altres xarxes.

L’algoritme de TikTok et permetrà inspirar-te a l’hora de crear continguts, ja que podràs visualitzar els hashtags més utilitzats en un moment determinat i generar contingut propi d’interès, aconseguint així un engagement més gran amb els usuaris.

Amb aquestes avantatges podem afirmar que a TikTok és més fàcil aconseguir viralitzar els teus continguts.sistemes de subscripció

Quin contingut he de publicar com a empresa?

Qualsevol estratègia d’una empresa en una xarxa social ha ser, d’entrada, mantenir-se actiu ja que els perfils que no publiquen res no generen interès.

Però a TikTok aquest contingut ha de ser més autèntic i personal que en altres canals, ja que en aquesta plataforma es dona molta importància a que les coses les digui algú i no una marca. Cal que triïs una cara que representi la teva empresa o marca i procura comunicar amb cert bon humor. Jo et recomano que ho facis mirant als ulls dels teus usuaris.

També pots decidir començar amb un perfil menys actiu i mirar de guanyar visibilitat amb accions basades en la publicitat.

A Creat360 portem més d’un any fent un seguiment actiu d’aquesta xarxa social i segons en Santi Riusles empreses han d’entrar ja a TikTok i aprofitar que, de moment, en aquesta xarxa no hi ha restriccions de visualització del que publiquin, com està passant a altres xarxes socials. A Facebook només veuen el contingut el 0,5% dels vostres seguidors i a Instagram un 5% i cada dia aquestes xifres baixen més”. “ A TikTok això també passarà però ara cal aprofitar que no és així i que potser durant un any tenim la possibilitat de que els nostres continguts arribin a molta més gent”.

Segons Santi Rius cal vèncer la por d’entrar en una xarxa que ens pot semblar “friki” o només per a nens i recordar que quan Facebook i Instagram van començar, tothom deia el mateix d’elles”. “Aprofitar les oportunitats i ser creatius només depèn de cadascú de nosaltres”.