Potser no pagarem mai més en efectiu per culpa del contagi del Covid-19

pagament digital creat360 logoEn Santi Rius de Creat360 indica que l’actual crisis de coronavirus pot fer accelerar els sistemes de pagament digitals alhora que empreses del sector de les Fintech faran sorgir sistemes d’una més alta seguretat

Moltes persones ja comencen a tenir por de pagar o que els tornin el canvi amb monedes o bitllets pel risc de contagi i no van errades ja que el virus pot transmetre’s per aquest mitja. Si toquem una moneda contaminada i després ens toquem boca, nas o ells amb els dits tenim el risc de contraure el Covid-19.

A més el virus pot restar actiu durant cert temps sobre aquestes superfícies i contaminar-nos dies després d’haver rebut un canvi, per exemple. L’alternativa de fer servir la targeta tampoc és cap seguretat perquè si hem de teclejar el número de seguretat en l’aparell de cobrament ens podem contaminar de manera similar.

Davant d’aquesta realitat sorgeix la necessitat de poder pagar de forma segura sense tenir que utilitzar els mitjans tradicionals. Seguint les indicacions de l’OMS caldrà fomentar al màxim els pagaments digitals. En aquest senti ja hi ha molta gent que està fent servir les conegudes targetes “contactless” que a més suposen un menor cost.

La tecnologia NFC (Near Field Communications) permet la fer el pagament de manera totalment segura entre dos dispositius que estiguin molt propers. El que cal és que les entitats permetin fer pagament de més quantitat sense demanar el pin de seguretat o bé que el pin de seguretat el puguem marcar en el nostre dispositiu mòbil i no en el terminal de l’establiment.

En els transports públics d’algunes ciutats com Barcelona i Madrid ja està prohibit pagar en metàl·lic com a mesura de prevenció i es promou utilitzar Mitjans de pagament com Google Pay, Apple Pay o Samsung Pay, mitjançant el mòbil. Veurem aparèixer en els propers dies iniciatives com el primer nanobanc Bcn10 que ha sorgit recentment i que ja ha començat a oferir solucions en aquest sentit.

També veurem com es desenvolupen noves solucions tecnològiques en l’àmbit de la seguretat, com per exemple la identificació geomètrica o el reconeixement facial i aquestes vindran de les noves empreses anomenades Fintech (Finance & Technology).

Segons Santi Rius, director de Creat360, “quan acabi el confinament no tornarem com estàvem abans ja que el virus no s’haurà esvaït per art de màgia i haurem de conviure amb ell durant molt de temps. Per això crec que tots hem de començar ja ha adaptar-nos a nous canvis i el de pagar sense monedes ni papers crec que serà una realitat i que tant els usuaris com les botigues caldrà que s’hi adaptin de forma urgent“.

Actualment poc més d’un 18% dels usuaris utilitza sistemes de pagament digitals i, ens agradi o no, aquesta xifra creixerà molt a partir d’ara i qui no estigui preparat per acceptar aquests sistemes de pagament pot perdre els seus clients que poden optar per qui sí els ho ofereixi“.