Els secrets de la venda per internet segons Santi Rius

IMG-20181221-WA0002L’empresa terrassenca Creat360 i el seu director Santi Rius, consultor de màrqueting digital de la patronal Cecot, ha donat recentment un curs dins del programa de formació per a emprenedors, titulat “Descobreix els secrets de la venda per internet” i que forma part del Programa Integral de Suport a les Persones Emprenedores (PISPE), en el marc del programa Catalunya Emprèn 2018.

En aquesta formació s’ha repassat l’estat actual del e-commerce al nostre país que creix el 25% anual amb una despesa mitjana per internauta comprador que ja supera el 2.000 € mensuals. Els 45% dels internautes espanyols és comprador on-line i el mitja més utilitzat per la realització de la compra ja són els dispositius mòbils.

A Catalunya, la compra online es causa de 39 milions de desplaçaments a l’any, dels quals un 23% no s’arriben a lliurar (un 15,2% requereixen una segona visita i un 8,2% són devolucions) i això provoca nombrosos problemes en quan a desplaçaments i lliuraments, fet que pot arribar a col·lapsar els centres de les ciutats o provocar pèrdues a les empreses ja que moltes compres privades es lliuren al lloc de treball del comprador.IMG-20181221-WA0003

I això ho veiem en les següents dades: el comerç online a Catalunya suposa 53 milions d’operacions de consum a l’any i el 85% es lliuren a domicili (particular o empresa) mentre que l’altre 15% es fa en punts de recollida.

Si bé és cert que la normativa catalana de comerç del 2017 recomana que les empreses que venen online ofereixin als clients l’opció de recollir els enviaments en un punt físic, per reduir els lliuraments individuals i promoure la implicació del comerç de proximitat, en la realitat no es fa així.

Durant la formació s’ha insistit en que “has de procurar diferenciar el teu negoci amb avantatges que no estiguin massa explotades i si aconsegueixes una diferència competitiva important, seran més fàcils i més barates les campanyes de llançament, de comunicació i de promoció, alhora que els teus clients tindran un motiu més per fidelitzar-se”.

Els negocis diferents, nous, trencadors (amb el que ja existeix) aconsegueixen la viralitat dels seus clients, proveïdors, mitjans de comunicació i líders d’opinió i això ens pot fer estalviar inversions en màrqueting.

El més important d’una tenda online és la comunicació amb els clients i per tant tots els canals han d’estar oberts i funcionant i cal pensar sempre que la veracitat i la claredat son dos pilars clau, quan no tenim al davant el nostre client. Segons en Santi Rius “per vendre ens em de saber vendre”.

També s’han repassat els 3 grans errors d’una tenda on-line: el primer és no tenir definit el procés de compra que ha de seguir el teu client i deixar que la venda es perdi en qualsevol moment, el segon es no tenir control del que passa a la nostra web i no poder analitzar quan temps un client es passa veient un producte o per on abandona la nostra web, per exemple i el tercer és no tenir sistemes que ens assegurin tràfic, o sigui planificar com portarem gent a la nostra tenda virtual.