La generació Z i les xarxes socials

mostra coneixement 2019 2Santi Rius de Creat360 afirma que “Obrir els ulls als joves de la generació Z ajuda a que aquest enfrontin la realitat del món on viuen amb un esperit més crític i aprenguin a treure profit d’unes eines en les que a vegades no son conscients del poder que tenen”.

Dins de l’àmbit de la Mostra del Coneixement organitzada pel servei d’Universitat i Societat del Coneixement de l’Ajuntament de Terrassa, en Santi Rius ha donat una conferència sobre WEB 2.0 i Xarxes Socials als alumnes de 1r de PFI Vendes i PFI Administratiu del Institut Santa Eulàlia a la sala d’actes de l’ETSEIAAT.

La Mostra del Coneixement te com a objectiu la voluntat d’ampliar i consolidar activitats vinculades al món de la universitat, la recerca, la innovació i el coneixement. La Mostra te diversos objectius, com són apropar el coneixement a la població en general i afavorir els contactes en l’àmbit universitari, entre d’altres.

És, sens dubte, una proposta formativa, educativa, cultural i lúdica vinculada a la universitat i al coneixement, que es porta a terme en diferents formats: jornades, xerrades, cursos, conferències i actes lúdics.

Entre les activitats que s’hi ofereixen hi ha conferències, debats, projecció de curtmetratges, observacions astronòmiques, concerts i visites guiades. L’activitat sobre web 2.0 i xarxes socials s’ha consolidat dins de la oferta formativa degut a que ofereix una visió transversal d’aquest fenomen mediàtic i global que no para de créixer i d’evolucionar fet que fa que cada any s’hagi de dissenyar una presentació diferent.mostra coneixement 2019 3

En la conferencia s’ha afirmat que “les xarxes socials no han deixat d’evolucionar en els darrers anys i avui veiem com xarxes tant potents com facebook han estat abandonades pel joves i d’altres com twitter tenen un ús residual entre aquests joves que foment l’anomenada generació Z, la generació del que consumeixen informació pràcticament només des de les xarxes. Actualment utilitzen majoritàriament Instagram i fan servir les histories per comunicar els seus interessos, no tenen por a la seva privacitat i consumeixen molt vídeo on-line, especialment series en plataformes con NetFlix”.

Segons dades proporcionades per en Santi Rius, “actualment, un de cada cinc joves diu que es desperta de matinada per revisar els seus missatges, el que fa que es senti fins a tres vegades més cansat en classe que els seus companys que no utilitzen les xarxes per la nit” i segueix dient “La salut mental i la son estan lligats ja que dormir malament o poc pot causar depressió i problemes físics como pressió alta, diabetis i obesitat. Per això és important que un adolescent dormi cada nit entre 1 i 2 hores més que un adult.

mostra coneixement 2019 1En la conferència se’ls ha proposat que davant de l’ús que hauran de fer dels mitjans socials en la seva futura activitat professional, acceptessin 5 compromisos:

  1. Analitza en què ets millor i genera una proposta de valor diferenciada i única.
  2. Procura saber el que es diu de tu i preparat per formar part de les converses.
  3. Entén que no tots som iguals i que cal respectar les diferències.
  4. Tingues sempre un Pla, abans de fer rés en el món de les Xarxes Socials.
  5. I el més important: sigues creatiu i innova ja que aquesta serà la teva font d’èxits i procura sempre emocionar amb el que facis.

Segons Santi Rius, de Creat360: “la veritat es troba en la senzillesa i no en la complexitat i la confusió de les coses i la creativitat és una de les eines que ens ajuda més a trobar aquesta senzillesa”.