Com podem vendre mitjançant les xarxes socials?

xarxes socials 70-20-10El gran problema que hauríem de resoldre d’entrada, quan ens plantegem el com podem vendre mitjançant les xarxes socials, és: “tenim clar quins són els nostres objectius?

 • Sembla obvi però en la majoria dels casos no ho és i en la realitat moltes empreses segurament no es plantegen de forma correcte aquesta qüestió. I és que no és el mateix tenir necessitat de vendre més, que augmentar el nombre de clients, el marge comercial de les vendes o el benefici final obtingut, entre d’altres opcions.
 • Un cop ben definit l’objectiu, el següent que hauríem de fer és definir les estratègies adequades per assolir-lo i, en aquest punt, una de les estratègies podria ser la necessitat de contactar o establir canals de diàleg amb els nostres clients.
 • La tercera fase consisteix en aplicar les tàctiques més adients per assolir el nostre objectiu i és en questa fase on podem pensar si les xarxes socials poden ser una tàctica adequada o no, però mai abans.
 • És en aquest punt on decidirem, a més, quines xarxes socials són les més adequades i quin ROI esperem de cadascuna de les accions que haurem definit en el nostre pla de màrqueting digital.
 • Les següents fases són la implementació i les actualitzacions necessàries per polir les accions i aconseguir el màxim d’èxit final.

Consells:

En tot cas, voldria deixar-vos uns petits consells per aquells què, estiguin en la fase que sigui, s’han plantejat una pregunta molt típica:

“Cóm puc convertir els meus fans o seguidors en clients que acabin consumint els meus productes o serveis?”

 • D’entrada us aconsello que utilitzeu la tècnica del model 70-20-10 i per això cal tenir molt present sempre que els mitjans socials són precisament socials i que és necessari pensar sempre en el que li interessa al client i no a nosaltres.
 • Aquí la pregunta del milió és: Què ens compren? I no, Què els hi venem?
 • Així dons el que hauríeu de fer en els mitjans socials és que el 70% dels continguts o converses que genereu siguin informació rellevant i que aporti valor als vostres seguidors. Podeu dedicar el 20% a continguts generats per altres o copiats d’altres llocs (sempre citant la font, és clar) i el 10% final per parlar dels vostres productes, serveis o empresa.
 • La gent dona molta importància als continguts que els aporten valor i que els permeten aprendre quelcom i això cal aprofitar-ho en el vostre benefici. Si us convertiu en referents del vostre sector acabareu generant seguidors i aquests amb una alta probabilitat acabaran sent clients vostres, fet que farà augmentar les vendes finals.
 • Un altre consell que funciona a les xarxes socials és aprofitar-se del concepte temps. Si utilitzeu un temps determinat per les vostres promocions de venda creareu la necessitat d’aprofitar l’oferta i això directament us farà augmentar les vendes.
 • Les promocions que duren molt de temps la gent les considera negatives, ja que pensen que es tracta de productes o serveis de baixa qualitat que estan permanentment d’oferta (tipus outlets).
 • Doneu una caducitat a les ofertes i canvieu-les constantment, cercant la venda per impuls i segurament si l’oferta és prou atractiva (i exclusiva per aquest canal on-line) els mateixos visitants us ajudaran a viralitzar-la entre els seus coneguts i seguidors.
 • En aquest sentit també podríeu fer ofertes exclusives per els vostres millors clients i que fossin ells els qui tinguessin la possibilitat de fer-les arribar a qui volguessin. Per exemple: fent-los partícips d’una promoció exclusiva en la que només ells tenen la decisió de qui en pot gaudir. Aquesta podria ser una bonica manera de fomentar allò que es coneix popularment com el “boca-orella”.

En tot cas, feu el que feu, caldrà que compteu sempre amb el recolzament d’un expert que us ajudi a planificar les vostres campanyes (pla de màrqueting digital) i especialment a dissenyar el que es coneix com a “procés de venda”, en el que, a més de la venda, es cerca aconseguir el màxim d’informació dels nostres visitants, amb l’objectiu de saber que passa amb aquells que no acaben comprant i poder dissenyar accions especifiques per ells.