Una tendència per emprendre amb pocs recursos: el DropShipment o DropShipping

dropshipping creat360D’entrada és necessari que canviem de chip a l’hora de pensar en un negoci on-line tradicional que utilitza les fórmules clàssiques del comerç electrònic.

Els model tradicional es basa en disposar d’un espai web, d’un petit magatzem on tenir el mínim estoc per poder fer front a les comandes, d’un espai on instal·lar les oficines des don es pugui gestionar el negoci i d’un servei de logística per realitzar els enviaments. Tots aquests elements comporten despeses de diferent quantia (lloguers, llum, aigua, impostos, inversions per l’estoc, en fi, un munt de despeses).

Fem-nos una idea amb un producte fàcil d’imaginar: ens volem dedicar a la venda on-line d’ampolles de vi de qualitat procedent de petits productors. El primer que hem de fer es contactar amb ells, aconseguir un bon preu i comprar un estoc per poder garantir les primeres vendes. Necessitarem un local on emmagatzemar les caixes i haurem de contractar la realització d’una plataforma de e-commerce per comercialitzar-ho, haurem de pagar a un dissenyador i a un fotògraf per fer el catàleg on-line de productes, etc., fer una campanya de màrqueting i esperar les primeres vendes. Un cop rebuda una comanda haurem de preparar l’enviament, fer l’embalatge i enviar-lo, resant que no es trenquin les ampolles durant el viatge i tot surti bé. I posteriorment refer l’estoc per poder seguir venent.

Fins aquí no us he explicat rés que no sabéssiu, però el que us puc dir ara és que aquest model té un sistema que podríem considerar nou: el Dropshipping (també denominat Drop Shipment). Fixem-nos que ens diu del dropshipping la Wikipedia:

“es un tipo de venta al por menor donde el minorista no guarda los bienes en su inventario, pero en cambio pasa el pedido del cliente y los detalles de envío al mayorista, quien entonces despacha las mercancías directamente al cliente. El minorista obtiene su beneficio en la diferencia entre el precio mayorista y el precio minorista”

Imagineu el cas anterior però en el que el que ens distribueix el producte que volem comercialitzar ens diu: “no et preocupis per rés, l’estoc ja el tinc jo i l’únic que has de fer tu és preocupar-te per vendre i passar-nos les comandes, nosaltres ja ens encarregarem d’enviar-lo a l’adreça que tu ens indiquis”.

Us ho imagineu? Ens hem carregat el magatzem i el seu lloguer, la gestió de les comandes, tot el procés logístic i un munt de maldecaps que no ens aportaven valor i que l’únic que feien és fer-nos minvar els possibles beneficis, per no parlar dels riscs que teníem acumulats. Tot i així que quedi clar que encara hi ha unes despeses que cal assumir, com les gestions de contactar amb un distribuïdor que t’ofereixi aquest servei, la compra d’un estoc inicial, fer la pàgina de e-commerce, publicitar-ho y gestionar les comandes. I també uns perills que enumeraré al final d’aquest article.

Per tal de fer-ho més entenedor et facilitem un petit esquema de com funciona el Dropshipping:

esquema dropshipping creat360

  1. Negociem les condicions de distribució amb el DropShipper
  2. Posem els productes en la plataforma de e-commerce
  3. Un client realitza una compra
  4. El client ens paga a nosaltres
  5. Passem la comanda al DropShipper
  6. El DropShipper envia el producte al client

La part més difícil d’aquest nou model de comercialització és trobar els distribuïdors que t’ofereixen aquest servei de Dropshipping i aquí ja us avanço que cal anar molt en compte doncs s’han detectat ja els primers casos d’estafa. També cal anar en compte amb els models d’atenció al client que us ofereixin ja que si no en teniu un mínim control la vostra imatge en pot resultar perjudicada.

Jo us recomano que cerqueu distribuïdors en directoris de confiança, com poden ser:

Però com tot a la vida hi ha perills que cal conèixer i es que sempre que hi ha una nova oportunitat de negoci hi ha qui se n’aprofita d’ella. Cal anar amb compte amb alguns aspectes:

  1. Vigilem amb la rendibilitat: Hi ha distribuïdors que fins i tot t’oferiran la possibilitat de no invertir en l’estoc inicial però això serà a canvi del marge que et donaran sobre el producte que segurament serà molt petit.
  2. Vigilem de no convertir-nos en uns simples comercials del distribuïdor:Si depenem tant d’un únic distribuïdor aquest poc collar-nos tant que finalment les decisions les pregui ell i acabem treballant per una trista comissió. Cal diversificar els productes a distribuir i és millor fer-ho amb diferents distribuïdors.
  1. Vigilem de tenir el control sobre la plataforma de vendes: no deixem que la munti els distribuïdor ja que llavors el control el tindrà ell.

Finalment, cal tenir present que en el món dels negocis rés és gratuït i que si nosaltres som els qui fem la tasca d’aconseguir clients nous, la cartera de clients ha de ser sempre nostra.