Assessorament: Google pot penalitzar una web si no està adaptada per mòbils

Mobile-Friendly-creat360És cert que Google pot penalitzar una web si no està adaptada per mòbils a partir del 21 d’abril?

El comunicat oficial de Google diu:
Starting April 21, we will be expanding our use of mobile-friendliness as a ranking signal. This change will affect mobile searches in all languages worldwide and will have a significant impact in our search results. Consequently, users will find it easier to get relevant, high quality search results that are optimized for their devices.

Que traduït significa:
A partir del 21 d’abril, introduirem l’experiència d’usuari en mòbils (mobile-friendly) com un criteri de posicionament. Aquest canvi afectarà a les cerques en qualsevol idioma a tot el món i tindrà un impacte important en els nostres resultats de cerca. En conseqüència, facilitarem que els usuaris obtinguin resultats d’una alta qualitat optimitzats als seus dispositius.

Primer aclariment: que vol dir “Mobile-Friendly”?

El certificat de qualitat “Mobile Friendly” és un distintiu que demostra que una determinada webs ha estat dissenyada perquè a més de ser fàcil d’usar, sigui multi-dispositiu i acompleixi amb els requisits bàsics d’accessibilitat.
La finalitat és augmentar el valor de marca d’un negoci, generant les sensacions més positives, agradables i amigables possibles.

És el mateix una web “Mobile-Friendly” que una “Responsive”?

S’anomenen “Responsive” a les pàgines web que incorporen la capacitat d’adaptar el seu disseny, disposició general, texts i imatges a la mida de pantalla des de la que s’hi accedeix i facilitar així la navegabilitat.
Això significa que una web pot ser “Responsive” però no disposar del certificat “Mobile-Friendly”.

I perquè Google publica el seu avis amb tant poc temps?

Cal indicar que Google des de fa molt temps ve anunciant recomanacions per millorar l’experiència dels usuaris de les planes web en mòbils i tablets, però és cert que mai havia estat tant contundent.
Un dels aspectes més important a l’hora de que una web funcioni és que estigui ben posicionada i en aquest sentit Google ha deixat ben clar que si no es segueix la seva recomanació el posicionament d’una web es podrà veure afectada de forma negativa a partir del 21 d’abril del 2015.

La penalització afectarà a totes les cerques de Google?

Aquest és un punt important ja que hi ha informació a internet incorrecte. Aquest avis és només per les cerques que es facin des d’un telèfon mòbil en qualsevol dels idiomes del món i segons Google podrà produir un impacte significatiu en els resultats de cerca.

 Assessorament en Màrqueting per a Internet i Xarxes socials
Santi Rius Casas – Assessor de Màrqueting digital i Social Media de la Cecot